De Ferdinand

Het rondkrijgen van een vastgoedproject en/of realiseren van een gebouw is niet zomaar gedaan. Veel investeerders weten niet precies welke wegen zij moeten bewandelen of wat er precies nodig is. En wanneer de hiermee gepaard gaande stichtingskosten gedeeltelijk gefinancierd dienen te worden, is het ook belangrijk dat de financiële instellingen snappen wat de investeerder wil neerzetten en wat hierbij de afwegingen zijn. Ook Ferdinand Engwerda (inmiddels helaas overleden), een ervaren projectontwikkelaar en vastgoedbelegger van bedrijfspanden uit Dronten, en zijn vrouw Nelly (nu eigenaar van de onderneming) hebben dit enkele jaren geleden ervaren. Bij het aanvragen van een financiering voor de bouw van een appartementencomplex, liepen zij tegen allerlei dichte deuren aan totdat zij in contact kwamen met George Engel.

Mooi project

Het plan betrof een miljoenen project, bestaande uit een duurzaam en energiearm appartementencomplex met 50 verhuurappartementen in de sociale sector, waarbij als doelgroep gold starters, alleenstaanden en/of ouderen. Na het bouwen van vele bedrijfspanden was dit project voor Ferdinand heel belangrijk. Hij zag het als de kroon op zijn werk. Toch lukte het niet om financiële instellingen te overtuigen zijn plan te financieren. In dit soort gevallen heb je dan iemand nodig die bekend is in de financiële wereld. En niet onbelangrijk, ook het vertrouwen heeft van financiële instellingen en banken. Aan George Engel heb je dan een goeie. Door zijn ervaring, deskundigheid en expertise heeft hij de afgelopen jaren niet alleen een groot netwerk opgebouwd, maar vooral ook vertrouwen gekweekt.

Het contact

Via via kwam Ferdinand bij George terecht. Nelly vertelt:” vanaf moment één was er een zeldzame klik. Ferdinand was niet de makkelijkste man als het aankwam op zijn onderneming. Toch wel wat wantrouwig en zeker niet bereid om zomaar details te bespreken met financiële instellingen of financieel adviseurs”. Na het eerste advies, gaf Ferdinand aan geen behoefte te hebben om zelf bij financiële instellingen met zijn boodschappenlijst binnen te stappen. Mede door deze recht door zee mentaliteit en de kennis en ervaring die Ferdinand in de jaren had opgebouwd, besloot George om hem verder te helpen met het aanvragen van de financiering. Door zijn mensenkennis voelde George goed aan dat wederzijds vertrouwen voor Ferdinand belangrijk was. Daarom besloot hij de gesprekken te voeren op een plek waar Ferdinand zich prettig voelde; Nelly: “aan de keukentafel, waar Ferdinand graag zat, voerde zij samen vele gesprekken”.

Vertrouwen

Het opzoeken van de eigen omgeving van de klant is iets wat George bewust doet. De oprechte interesse in elkaar, het luisteren en ook echt onderzoeken wat Ferdinand precies wilde, schepte niet alleen een band maar zorgde ook voor vertrouwen. Iets wat heel belangrijk is voor investeerders/ondernemers, daar zij voor een financiering hun hele financiële plaatje bloot moeten geven. Zo kan George, naast welke financiële instelling het beste bij een ondernemer/investeerder past, ook goed beoordelen wat wel of niet haalbaar is. Helemaal als het om een miljoenenproject gaat zoals De Ferdinand, dat helemaal op de persoon Ferdinand zelf draaide. Nelly: ”mooi om te zien hoe Ferdinand beetje bij beetje zich openstelde en de band die daardoor ontstond”.

George was niet alleen bezig voor het nieuwbouwproject, maar hij werd ook steeds meer betrokken bij het beheer van de bestaande vastgoedportefeuille van Ferdinand.

Het noodlot

En George vindt de passende partijen die het project wil financieren. Maar op het moment dat er een offerte wordt uitgebracht slaat het noodlot toe. Tot ieders verdriet wordt er bij Ferdinand een tumor geconstateerd. Dit heeft nogal wat consequenties voor het financiële plaatje en ook voor het verdere verloop van het plan. Sommige financiers trekken zich terug omdat zij het risico niet meer durven te nemen nu blijkt dat Ferdinand’s gezondheid hem niet in staat zal stellen het project tot het einde toe zelf te begeleiden. Ook Nelly moet steeds meer zaken overnemen en wordt het verlengde van Ferdinand. Dit was allemaal niet makkelijk. Maar wederom komt hier de kennis en kunde van George goed van pas.

Projectontwikkelaar

In de tussentijd gaat Ferdinand steeds meer achteruit. Door zijn kwetsbaarheid is het niet meer haalbaar om de rol van ontwikkelaar op zich te nemen. Daarom gaat George in gesprek met een projectontwikkelaar die recht door zee is, maar ook een mensen-mens. Met als doel de rol van Ferdinand als ontwikkelaar over te nemen en deze uit te voeren namens Ferdinand. Via een onderhandse selectie wordt uiteindelijk als projectontwikkelaar gekozen ing. Cees van der Meer, mede-eigenaar van “KPO Planontwikkeling BV” te Zaandam. Hij gaat met alle betrokken partijen, die waren ingeschakeld, het gesprek aan. Door die gesprekken werd wederom duidelijk dat dit project de kroon op Ferdinand zijn werk was. Dit raakte iedereen die hierbij betrokken was en alle zeilen werden dan ook bij gezet. Nog voor zijn overlijden heeft een ieder ervoor kunnen zorgen dat het project van start kon gaan, zodat Ferdinand dat bericht nog heeft kunnen ontvangen.

En juist omdat Ferdinand’s gezondheid steeds sneller achteruit ging, en Nelly de risico’s, nu eenmaal verbonden aan projectontwikkeling, financieel niet meer zelf kon dragen, werd na het overlijden van Ferdinand uiteindelijk besloten tot verkoop van het gehele project aan “KPO Planontwikkeling”. En ook hierbij steeds met George op de achtergrond als adviseur van Nelly. Nelly: ”naast het grote verlies, moest ik nu ineens alles alleen doen. Gelukkig met de hulp van George hoefde ik niet de last van het nieuwbouwproject meer te dragen. En ten aanzien van de bestaande vastgoedportefeuille werd ik in korte tijd, weliswaar noodgedwongen, een zakenvrouw op gebied van vastgoed. Wel met de hulp van o.a. een zeer gedreven vrouwelijke makelaar, waardoor de inmiddels ontstane leegstand in de bestaande portefeuille werd verholpen. Nelly: “ook deze makelaar Monique Uffen RT RMT van “Estatum Makelaardij BV” uit Almere kwam uit het netwerk van George en hij wist dat ik met haar een goede ondersteuning kreeg.”

Het resultaat

Ondanks dat Nelly geen eigenaar meer was van het nieuwbouw appartementencomplex, werd zij door Cees van der Meer steeds op de hoogte gehouden van de voortgang. De verdere weg naar het bouwen van het appartementencomplex kende allerlei hobbels. Het had niet veel gescheeld of het was allemaal niet gelukt. Met hulp van de juiste mensen, en niet in het minst door Cees van der Meer, is het complex dan toch gerealiseerd en uitgevoerd in de geest van Ferdinand. Helaas heeft hij zelf het slaan van de eerst paal, de verdere bouw en oplevering niet meer mee kunnen maken, en evenmin dat Cees van der Meer besloot het complex de naam “De Ferdinand” te geven. Maar Nelly en haar beide dochters werden wel telkens hierbij uitgenodigd en groot was ook hun blijdschap en erkenning dat het complex de naam van Ferdinand verkreeg. Nelly “nog steeds ben ik ontzettend blij met de inzet, adviezen en betrokkenheid van George Engel. Zijn rol is in dit geheel van doorslaggevend belang geweest”.

Terug naar het overzicht

Terug naar boven